LA TÒFONA NEGRA: Biologia, història i situació actual.
DIVENDRES 24 de NOVEMBRE a les 20H
LLOC: Sa sínia des Bolets
Pere Muxí ens oferirà una interessant xerrada sobre la tòfona negra, coneguda com el “diamant negre” de la gastronomia, és un bolet subterrani amb una història que es remunta a l’antiga Roma, on era considerat un manjar dels déus. Aquest bolet, Tuber melanosporum, estableix una relació simbiòtica amb les arrels dels arbres i es desenvolupa sota terra, alliberant un aroma i sabor únics a mesura que madura.
Explorarem la seva biologia i el procés de recol·lecció. A més, abordarem el seu paper històric i la seva influència en diverses cultures culinàries.
Un aspecte fascinant serà el cultiu de la trufa, on la ciència i la tecnologia moderna permeten la seva producció controlada, així com els reptes que això comporta. També discutirem la seva situació actual en un món en constant canvi. Aquesta conferència ofereix una visió completa de la trufa negra, des de la seva biologia fins a la seva rellevància cultural i el seu futur en la gastronomia.
Aquesta conferència forma part de la Mostra de Bolets 2023+
Pere Muxí, fill de Cal Rosal (Berguedà) 1980, el bressol dels bolets a Catalunya.
Enginyer Tècnic Forestal (UdL 2003)
Premi PITA 2012 jove innovador.
Creador i director de la Fira de la tòfona del Berguedà.
Boletaire des de just caminar i tofonaire des dels 20 anys i orgullosament pagès per vocació. Porta tota la vida voltant pels boscos prepirinencs de la Catalunya central i ha fet de la tòfona la seva vida i la de la seva família.